FÖRESTEN.

PÅ FREDAG KOMMER KRISTOFFER HIT!

GLAD.

NYÅRSAFTON.

Vi hade inga särskilda planer för nyårsafton (inga fyrverkerier, hemmafester, eller grevinnor och betjänter) som passerade ganska omärkt förbi i Beijing.  Vi hade en liten idé om att skåla i champagne i Beijings högst belägna bar, men det var självfallet fullbokat och fick bli på lördagen istället. Men nyårsafton är ju trots allt nyårsafton, oavsett vad kineserna säger, så vi bestämdes oss för att lyxa till det med en riktigt glittrig skämma bort oss-dag!

Dagen började med att jag gjorde tjejerna sällskap för frukostbuffé på deras hotell, och sedan begav vi oss till San Li Tun för asiatisk manikyr och fika.


Såhär fina blev mina (korta) nyårsnaglar.


Danielle, som har superlånga häxklor (på ett fint sätt!) till naglar fick handmålade blommor och glitter mot en rosa bakgrund. Kanske det finaste jag sett.


Vi återvände till San Li Tun på kvällen (mycket västerlänningar = kanske en gnutta känsla av att det faktiskt blir ett nytt år) och åt supergod middag på en indisk restaurang.


Senare fortsatte vi kvällen på Stumble Inn, som var fullproppat av nyårsstämning och partyfolk kvällen till ära. Vi avslutade 2010 med goda drinkar (101 sorters öl att välja på till mig), och klassisk nedräkning till tolvslaget. Sedan blev det dans natten lång, tills vi trötta och nöjda ramlade i säng halv fem på morgonen. Jag såg inte en enda raket, men det var nog den roligaste nyårsaftonen någonsin!


WE CLIMBED THE GREAT WALL.

Torsdagen den 30 december steg jag upp kl fem på morgonen för att ha tenta i hörförståelse. Den gick åt skogen. Sedan skyndade jag mig tillbaka till Liangmaqiao för att åka med Danielle och Erika till muren, en drygt sex timmars lång utflykt blev det!


När vi kom fram till Mutianyu åkte vi livsfarlig linbana upp till muren, den här bilden är dock från nervägen.


En mycket nöjd Erika i linbanan.


Vi klättrade ända upp till där muren kröker sig på högra sidan om bergstoppen, därifrån fick man inte gå vidare.


Erika på muren, och SNÖ! Jag blev helt till mig och traskade runt på stället så det knarrade sådär härligt under fötterna. Tjejerna som har levt i det svenska snökaoset sedan november var inte lika imponerade.


Lite Sagan om Ringen - känsla.


Ser inte så brant ut, men det kändes!


Tre kinesiska flickor som inte märkte (eller brydde sig om) skylten med "HIGH DANGER - DO NOT PASS". Typ.


Fantastisk utsikt från toppen.



Mina finaste klätterkompanjoner, i mycket fashionabla outfits. Jag invigde min nya dunjacka och såg ut som en gigantisk kåldolme med kycklingben.




Lite småläskigt att klättra neråt igen...




Vackert var det, och så himla tyst!


Jag har inte ens tänkt på det, men jag har nog inte hört tystnad sedan jag var i Nynäshamn i augusti. I den här staden är det alltid något som låter. Trafik, människor och allmänt buller. Har blivit lika van vid det som vid min tinnitus. Märklig känsla att känna "lugnet" på en (om än off-season) turistattraktion.


LITE MERA JUL.

Jag kom på att jag har ju inte berättat ordentligt om alla fina julklappar jag fått. Måste säga att julklappsskörden var riktigt fin i år, särkilt under omständigheterna!

Fick precis det jag behövde och hade önskat mig. Jättefina tumvantar som moster Gunilla stickat, massa chokladgodis från Malin och Rikard, fina neccessärer från Gudrun Sjödén samt pepparkaksdeg med tillbehör (i förskott) av moster Lotta-familjen, massor med tyskt julgodis och en tomteluva av min rumskompis Tine, marsipangrisar och mintkyssar av pappa, raggsockor, en pocketbok på svenska "syskonkärlek" och jättesöta hemstickade handledsvärmare av mamma. Från både mormor, morfar, farmor och farfar har det kommit jättefina julkort och handskrivna brev, blev alldeles rörd!

Mycket varmt och stickat, personligt och julmysigt. Kunde inte bli bättre. Har även fått mängder med julgodis och choklad och mycket generösa ekonomiska bidrag från alla. Tack! Är otroligt tacksam och känner mig så lyckligt lottad som har en så underbar familj och fina vänner, även fast man är på andra sidan jorden.


Här kommer, som kontrast, en annan del av min julafton:


Ca en tredjedel av min klass denna termin, de nio stycken som faktiskt kom på lektionen på julafton.

Bakre raden: 笛安娜 Dianna (俄罗斯 Ryssland), 杨老师  Yang Laoshi (Lärare Yang), 欧明娜 Ou Mingna (Jag, 瑞典 Sverige), 小堀 Xiao Ku (日本 Japan).

Nedre raden: 马晓莉  Ma Xiaoli (智利 Chile), 藜珂林 Li Kelin (马达加斯加 Madagaskar), 佐佐木 Zuozuomu (日本 Japan), 黄爱华 Huang Aihua (美国 USA) 芭拉琪  Balaqi (印度 Indien)   平山 Ping Shan (日本 Japan).



VINTERLOV!

Jag har inte tagit jullov från bloggandet, utan snarare tvärtom. Dessa har varit de intensivaste mellandagarna någonsin (fast allvarligt talat hur ansträngande brukar det va? Största bedriften är nog att lyfta bort det övre lagret i Aladdinasken och byta film i dvdn (och möjligtvis värma på lite julmat om modern går i strejk)).

I år har det i alla fall, som allt annat, varit väldigt annorlunda. Mellan 23 december och 4 januari har jag haft tre final exams, ett föredrag, två fina vänner på besök, firat nyår, klättrat på kinesiska muren, fikat, fått manikyr och ätit många goda middagar. Däremellan har jag nätt och jämt hunnit med att sova och tentaplugga också.

I går hade jag i alla fall min sista tenta för terminen, så nu blir det andra bullar här i bloggen! (Blir kanske en omtenta eller två, men i så fall inte förrän i slutet på februari). För nu mina vänner, har jag mitt efterlängtade 寒假!Hánjià! Vinterlov! Mina kinakompanjoner är tyvärr redan hemma i Sverige igen, men det kommer upp lite bilder från senaste veckans äventyr inom snar framtid. Först ska jag äta ännu mer choklad och fortsätta mitt Sagan om Ringen-marathon som jag påbörjade i går kväll. Inga läxor, ingen väckarklocka, inga måsten. Bara chokladfrossa, en god öl, och Viggo Mortensen i bästa form. Idag är livet fint! (Undra hur snabbt jag blir uttråkad?).


Jag har även blivit hiskeligt långhårig de senaste veckorna (känns det som). Himla slitet är det också. Men mina två senaste möten med frisörer i Kina slutade i mindre katastrofer (och jag brukar aldrig ångra mig/bry mig särskilt mycket efter en klippning!). Så nu tvivlar jag alltså. Klippa eller inte klippa? Vill spara på längden ett tag till, men vågar man låta dem klippa luggen eller är det bäst att fortsätta se ut som en långhårig hund resten av året? Fast klipper jag inget alls finns nog risken att håret vandrar av huvudet av sig självt snart.

PS. Kristoffer köpte flygbiljetter igår! Den 20 januari till den 17 februari blir han här. Tänk va. 23 dagar semester slösar han på mig (och Kina). Så när jag har tröttnat på min me-time kan det nog bli en hel del reseplanerande här i bloggen också!