ADVENT.

I går blev det inte så mycket adventsmys för mig. Jag följde min kära mor som har varit här och hälsat på en vecka till flygplatsen, och sedan blev det att komma ikapp lite med läxorna. Men, i lördags tjuvstartade vi faktiskt adventstiden på bästa möjliga vis här i Beijing.


Vi började med att köa i över en halvtimme till tyska ambassadens julmarknad!


Där sålde de massvis av adventskransar, tyska pepparkakor, brända mandlar, currywurst, och självfallet öl.


Här är mamma med två stora muggar glühwein, tyskarnas version av glöggen, som slevades upp i stora kaffemuggar och sedan bars fem i varje hand av vana oktoberfestare.


Lite mindre sött, lite mindre kryddor, lite mindre alkohol, men mycket större "portioner" än glögg. Perfekt i kylan att värma både händer och insida med. Eftersom vi betalat 20 kuai i pant för de fina muggarna så tyckte mamma och jag att vi fick behålla dem...


När vi kommit hem efter en sista julshopping-runda så var det dags för riktigt adventsfusk hemma i värmen, med svensk glögg och russin och mandel, samtidigt som vi pratade med mormor och morfar på skype. Kunde inte ha blivit bättre under omständigheterna!

Längtar hem till er alla och hoppas att ni njuter lite extra av vår fina juletid åt mig nu.


SEPTEMBER.

 

Här kommer ett väldigt försenat axplock av vad som skedde i Beijing i september.


Första veckan i september kan bara beskrivas som kaos. Jag fick äntligen tag i en (för dyr, för långt bort, men beboelig) bostad samma dag som skolan började, jag hamnade i en klass full av personer som har pluggat dubbelt så länge (och är dubbelt så bra) som mig, och min pojkvän åkte hem till Sverige morgonen efter. Det var inte världens bästa vecka, men det blev bättre. Mycket tack vare att jag fick två rätt fina rumskompisar, Tine och Oliver.

 




Första lördagkvällen som riktig invånare i Beijing spenderade jag med Tine vid Beitucheng, för att titta på OS-arenorna.


En annan dag åkte vi till drum and bell towers.


Från Trumtornet kan man se ända till Jingshanparken, som ligger ovanför Förbjudna Staden.


Sedan gick vi vidare till Beihaiparken som ligger precis nedanför.


Där var det fullt med folk som hängde kvar vid det sista av sommaren.


Eller tog bröllopsfoton.


Efter en dag av flitigt turistande blev det Lychee-Martinis vid Chaoyang Xi Men.

<

Såhär ser Tine ut (efter fyra cocktails) föresten!


En dag blev jag medbjuden på födelsedagspicknick i Chaoyang Park.


Där hittade jag svensk konst.

<

Jag åkte till Sommarpalatset på sommaren för första gången.


Kejsarinnan Cixis båt av marmor. Extremt nödvändig.

<

Trots all lyx och slöseri så är det ju himla vackert.


Nog ett av mina favoritställen ändå.


Sista kvällen i september hamnade vi av en lycklig slump på en litet hak i en gränd vid Gulou. Kinesisk rockabilly. Låter tveksamt, kändes tveksamt och deras ljudkille såg jäkligt tveksam ut. Men, en av de bästa spelningar jag sett! Grymma musiker, galen stämning, härligt ställe.

VÄRLDENS BÄSTA.

Min kära kusin vitamin Malin mejlade mig lite gamla bilder, och jag måste bara lägga upp ännu en fantastisk bild på världens bästa pappa. Och världens bästa kusiner förstås!


TILL PAPPA.

Ett inlägg tillägnat världens bästa pappa på Fars dag.

Blev ingen kaka eller blomma i år, men även om jag är på andra sidan jorden så tänker jag på dig. Hoppas du får en fin dag, men ändå kommer ihåg att Farfar är ju trots allt viktigast.



Älskar dig papi!

EN LITEN ÖNSKELISTA.


Min kära moster Lotta har frågat vad jag önskar mig i julklapp, så jag tänkte skriva här vad jag redan har meddelat tomtesläden (mamma).

Ni behöver verkligen inte ge mig några julklappar i år! Den här julen kommer inte att bli på riktigt för mig hur mycket jag än försöker. Jag kommer ha tentor i mellandagarna och gå i skolan på julafton och alla mina nära och kära kommer vara på andra sidan jorden. Och även om jag vill så har jag varken råd eller möjlighet att skicka hem julklappar till alla er som jag brukar fira jul med. Jag får spara in och fira med dubbelt så mycket julkänsla nästa år istället.

Men, som min kära mor direkt påpekade, kommer min fina familj förmodligen inte lyssna på det örat utan vilja skicka med henne någonting i alla fall. Så här kommer en liten liten önskelista. (Hade jag varit hemma hade börjat skriva på en riktig redan i oktober).

Jag vet att det är himla trist att ge bort pengar och det är faktiskt roligare att få ett riktigt paket, men pengar är ändå det jag behöver mest just nu (eftersom CSN ännu inte vill ge mig några). De får dock väldigt gärna vara öronmärkta till något av följande:

Bidrag till ett elektroniskt lexikon.
Bidrag till privatlektioner i kinesiska.
Bidrag till att resa i Kina under vinterlovet.

Annars önskar jag mig något litet och kanske juligt, eller något förbruksbart med tanke på att jag måste släpa hem allt så småningom.

Matildas Önskelista.

Ett par raggsockor
En bok på svenska
En flannelpyjamas
Ett paket kaffe
En chokladask

Eller något annat fint som kan lysa upp en ensam julafton!

från www.rusta.se


EN KINESISK PLOGBIL?


Efter att Danielle skrev att hon till och med sett en plogbil i Stockholm (något mytomspunnet men aldrig skådat i Kina) så kände jag att jag var tvungen att dela med mig av den här bilden:


Kinesernas sätt att hålla gatorna rena från höstlöv. För varje tramptag han tog ramlade ca 30 löv ner och bildade ett fint litet spår tvärs över korsningen. Och jag lovar er att när vintern är här så kommer de att transportera bort snön på precis samma sätt. Möjligtvis med en lite större vagn och ett större antal sopare. Samma kvast dock.


LYX-ONSDAG.

En vanlig onsdag eftermiddag efter skolan brukar jag vrålhungrigt slänga i mig en skål nudlar, eller äta halvvarma jiaozi (dumplings) direkt ur påsen.


Det är alltså inte varje dag man hamnar i solen på grekisk restaurang.


Och äter världens godaste, overpriceade avokadosallad med jätteräkor och saffranssås. (Avokado! I Kina! Jag älskar Beijing!)


Med en fin pojkvän som inte kan sitta still framför kameran.


Och tar sig tid att stanna och titta på knäppa kineser som vadar i den halvtomma floden (som de tydligen tömmer på vatten varje vinter?)


Där de under glada hejjarop från åskådarna fångar fisk med händerna. Jiayou!

HALLOWEEN AT THE STUMBLE INN.


The Stumble Inn i the Village har Beijings (vad vi hittills upptäckt) största utbud av Micro Brews.


Och vad passar bättre på Halloween en än en kall Dead Guy, omgiven av spindelnät och blodiga mumier?

Rrk är bäst

Efter att jag, Matilda, lyckats ta sönder hela bloggen har nu min skyddsängel Rrk von Snygg lagat den. Stort tack!

Update (Från riktiga Matilda): Jag lovar, kära lillebror att jag inte har vågat pilla på någonting. Självdestruktiv blogg. Men tack så mycket för hjälpen såklart!

29 OKTOBER.


Dagen efter Kristoffer kom till Beijing (denna gång) såg ut ungefär såhär:



Ca 18-20 grader och klarblå himmel. Vi tog en promenad längs floden och bland ambassaderna och hamnade till sist på en terass i The Village.


Där kunde man sitta utan kappan på, och solen värmde så där fantastiskt som den bara kan mot svarta kläder. Nästan som första dagen man sitter mot en tegelvägg på våren, fast det var höst. Ni vet.


Vad passar då bättre till (eftermiddags-)frukost än en apelsinjuice-spritser! Och världens största vegetariska kikärts-hamburgare till det.


Sen blev det till att köpa pappersmugg-kaffe och promenera vidare och kika på vad som händer i "byn". En arkitektur-utställning till exempel.


Sedan en omväg bort till Chaoyang-parken innan det blev dags att gå hem och byta om (jag alltså) inför kvällens äventyr.

Vad var det ni sa där borta i norden? Snöstorm?